Peri Bacasının İçinde Ne Var?

Önceki yazılarımda Kapadokya'nın sadece doğal bir oluşum olmadığından bahsetmiştim. Kapadokya'yı özel ve ilginç kılan çok eski zamanlarda yaşamış toplulukların bölgede bıraktığı izlerdir. Bölgedeki vadilerin doğal bir barınma ortamı oluşturması ve bölge kayasının kolaylıkla oyulabilir yapısı o tarihlerde yaşayan insanlar için ideal bir yaşam ortamı haline dönüşmüş. İnsanlar burada kiliseler, yemek salonları, şaraphaneler gibi alanlar oluşturmuş. Bu konuda en değerli yerlerden birisi Göreme açıkhava müzesidir.



Doğal oluşumlar insanlar tarafından yaşam alanları haline getirilmiş ve yüzyıllar boyunca kullanılmış. Özellikle hıristiyanlığın merkezlerinden biri olması nedeniyle bölgede birçok kilise bulunur. Bazı kiliseler günümüze kadar çok iyi korunmuştur. Göreme açıkhava müzesinde mağarlar içinde gezerken birden karşınıza şöyle bir sahne çıkması muhtemeldir.



Sağdaki fotoğrafı bu bayram tatilinde çektim. Müze içindeki Karanlık Kilise'nin tavanı. Çizimlere zarar verdiği için flaş patlatmanın yasak olması, yanımda da tripod olmaması nedeniye az fotoğraf çekebildim ama kilisenin tavanı ve duvarları bu tür çizimlerle dolu. Bizelere sanatsal güzelliği haricinde pek bir anlam ifade etmiyor ama duvarlardaki tasfirlerin anlattığı hikaye neyse turistler duygulu gözlerle uzun uzun inceliyorlar.

İçinden Kızılırmak geçmesi ve ideal bir yaşam alanı olması nedeniye Kapadokya eski tarihlerde bir cazibe merkezi haline gelmiş olsa gerek. O tarihte yaşayanlar ya nüfus artışından ya da büyük savunma ihtiyacından dolayı yerüstü ile yetinmemiş, yeraltına da dev şehirler kurmuşlar. Bu yeraltı şehirleri çok derinde olmasına rağmen havalandırma sisteminin mükemmelliği ile özellikle dikkat çeker.



Şekil yeraltı şehirlerinin planlamasını gösterir. Yeraltı şehirlerine dışarıdan çok az giriş vardır ve tekerlek şeklindeki taş kapılarla girişler kapatıldığında dışarıdan giriş imkansız hale gelir.



Yeraltındaki yaşamı gösteren bu resim çok sevdiğim yeraltı şehri tasvirlerinden biridir. Yeraltı şehirlerini deneyimli rehberler eşliğinde gezerseniz oradaki yaşam tümüyle gözünüzde canlanıyor ve insanların toplandığı, uyuduğu, yemek yediği yerleri daha iyi anlayabiliyorsunuz. Bölgede bilinen 4-5 tane büyük yeraltı şehri var ama daha fazlasının olduğunu küçüklüğümüzden beri büyüklerimiz anlatır.

Yeraltı şehirleri ile ilgili detaylı bilgiler
Yeraltı şehirlerinin tarihçesi
Bölgedeki Kiliseler

0 yorum